Nový Hrad v Jimlíně

Zámek Nový Hrad se nachází nedaleko královského města Louny. Nabízí svým návštěvníkům dva stálé prohlídkové okruhy, množství kulturních akcí a sezónních výstav.

První okruh zahrnuje vrchní patra zámku, věnuje se převážně době renesance a baroka. Uvidíte zde reprezentační interiéry včetně kaple Sv. Josefa, slavnostní sály, salonky a soukromé pokoje šlechty. Na tomto okruhu je možno vidět neucelenější soubor malovaných dřevěných záklopových stropů v Česku ze závěru 17. století. Seznámíte se s osudy a působením všech zámeckých majitelů, posledními z nich byli Schwarzenbergové.

Druhý okruh Vás zavede do sklepů a přízemí paláce. Historicky se pohybuje v období gotiky a počínající renesance. Návštěvník se podívá do vinných a pivních sklepů původního hradu a uvidí převážně hospodářské zařízení šlechtického sídla – dochovanou černou kuchyni, zámeckou lázeň, prádelnu, sušárnu, bylinnou zahradu, ale také místnosti se zachovalými gotickými freskami z období vzniku hradu, v nichž se seznámí zvláště s osudy rodu Kolowratů.

Zajímavým zážitkem jistě bude i výstup na zámeckou věž, která poskytuje široký rozhled do okolí. Za dobré viditelnosti uvidíte nejenom masiv Krušných Hor, ale též vrcholy Českého středohoří, zříceninu hradu Hazmburk, ale i stolové hory Přírodního parku Džbán. Pod povrchem druhého nádvoří dále můžete navštívit unikátní podzemní konírny, které vznikly zrušením původního hradního příkopu. Na nejmenší čeká překvapení ve sklepení pod věž.

Vhodné pro děti. Bezbariérový přístup do zámku není. Psi mohou do zámeckého areálu na vodítku, ne na prohlídku do zámku.

Více informací na webu