„Návštěvu zámku Duchcov všem vřele doporučuji,“ říká oceňovaný fotograf Angelo Purgert

První výstavní projekt letošní sezóny na duchcovském zámku oslavuje půvab a eleganci, kterými se vyznačovala secesní móda, design a životní styl v éře kulturního rozkvětu meziválečné Československé republiky. Zachytil je svým objektivem známý pražský fotograf Angelo Purgert (1965), držitel řady fotografických ocenění.

Po doslova nabité vernisáži, kterou moderoval reportér FTV Prima Josef Mádle za účasti fotografa a pozvaných hostů, se Angelo Purgert nechal slyšet:

Čím vás oslovilo období meziválečné Československé republiky, že jste si jej vybral jako stěžejní inspiraci pro jeden z vašich fotografických projektů?

„Především ten kontrast krásna a výtvarna oproti dnešní hekticky uspěchané a přetechnizované době. Chtěl jsem diváky v retrospektivě vrátit zpátky do časů gentlemanství, krásné módy doplňků a také vrcholné architektury. Chtěl jsem, aby se každý nás alespoň na chvíli pozastavil v tomto krásném čase.“

V rámci přípravy výstavy První republika jste spolupracoval s řadou mediálně známých osobností, které se objevují na vašich snímcích. Jak vzpomínáte na toto focení? Můžete zmínit nějakou situaci či příhodu, na kterou rozhodně nezapomenete?

„V tomto projektu se objevili například herci Filip Tomsa, Andrea Kerestešová, Bořek Slezáček, ale především moderátor a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, se kterým byla nezapomenutelná spolupráce. On je zvyklý, když se fotografuje a nebo natáčí, být pouze v kuchařském nebo civilním oblečení. Tohle byla pro něj prvorepubliková premiéra a v první třetině focení byl kupodivu velmi stydlivý a zakřiknutý, ale postupem času se uvolnil a i přidal nějaké fórky.“

Jaké dojmy si odnášíte ze zámku Duchcov, který jste navštívil poprvé v souvislosti s přípravou výstavy První republika? 

„Zámek na mně působil velmi vznešeně, jak po stavební stránce, tak i zahradou a vnitřními prostory včetně krásné Galerie Giacomo. Má krásnou atmosféru, a tak bych návštěvu tohoto zámku všem vřele doporučil.“

Výstava První republika na zámku Duchcov potrvá do 4. června. Zakoupením propagačních materiálů, katalogu či pohlednic souvisejících s touto výstavou, dostupných v čajovně a kavárně Dračí oko, můžete podpořit Dům dětí a mládeže Sluníčko v Duchcově.

Prohlédněte si upoutávku na výstavu:

Související akce

Angelo Purgert: První republika. Výstava na zámku Duchcov

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Výstava

Zámek Duchcov

6. 6. 2017 – 29. 10. 2017

10.00 – 18.00